Hydrologische effecten van herbegroeiing op hellingen

Project
Hydrologische effecten van herbegroeiing op hellingen in de Baviaanskloof

Uitgevoerd door
Marjan Sommeijer

Land
Zuid-Afrika

Achtergrond onderzoek

Marjan Sommeijer ging in 2010 naar Baviaanskloof in Zuid-Afrika om onderzoek uit te voeren voor haar bachelorstage van Internationaal Land- en Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit.

De Baviaanskloof is een uiterst droog en sterk gedegradeerd gebied, als gevolg van landbouw. Hierdoor wordt het weinige regenwater dat er valt slecht vastgehouden door de bodem, met ernstige erosie als gevolg. Om dit tegen te gaan is er besloten om spekbomen te (her)planten. Deze boom komt oorspronkelijk voor in het gebied en heeft weinig water nodig. De bedoeling is dat door de spekbomen de grond en voornamelijk het grondwater beter en langer vastgehouden wordt. Dit kost echter veel geld. Daarom was het belangrijk om eerst onderzoek te doen en te meten wat het daadwerkelijke effect van het (her)planten van de spekbomen is.

Waarin maakte Eijkelkamp Soil & Water het verschil?

Om het effect te meten gebruikte Marjan de regenvalsimulator van Eijkelkamp Soil & Water. ’Het is een bak van een halve vierkante meter waar twee liter water in kan. Die zette ik afwisselend boven een stuk grond met en zonder bomen. Uit de regenvalsimulator kwam het water dan in druppels op de grond terecht. Het water dat niet in de grond werd opgenomen ving ik op waardoor ik de wateropname door de grond kon bepalen.’

Over de regenvalsimulator van Eijkelkamp Soil & Water is Marjan erg enthousiast: “De regensimulator is echt een mooi instrument waarmee je op relatief eenvoudige wijze kunt laten zien wat het effect van vegetatie is op interceptie en infiltratie.”

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het (her)planten van spekbomen wel degelijk effect heeft op het vasthouden van water. Het water werd tot wel tachtig procent beter vastgehouden dan op een kale bodem. Bovendien droeg het onderzoek bij aan de bewustwording van het probleem onder de landgebruikers, juist omdat het een eenvoudig en zichtbare onderzoeksmethode is.

Contact


+31 313 880 200

Maak nu een afspraak

Benieuwd wat Eijkelkamp Soil & Water voor uw bodem- of waterproject kan betekenen?
Vul onderstaand formulier in voor een afspraak


* Dit is een verplicht veld
XL LG MD SM XS

Wij gebruiken cookies voor uw gebruiksgemak en om u relevante aanbiedingen te kunnen doen. Door verder te surfen accepteert u cookies van eijkelkamp.com.

OK