Effect op bomenbestand monitoren bij aanleg tunnelbak station Driebergen-Zeist

Project

Monitoringsnetwerk station Driebergen-Zeist

Opdrachtgever

Copijn (ontwerpt, adviseert, realiseert en beheert groene leefomgevingen)

Uitgevoerd door

Eijkelkamp Soil & Water

Land

Nederland

Achtergrond aanleggen monitoringsnetwerk

De spoorwegovergang nabij station Driebergen-Zeist zorgt voor een grote vertraging in de doorstroming van het overige verkeer. Om deze doorstroming te verbeteren gaan Prorail en de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist een tunnelbak aanleggen waardoor het verkeer onder het spoor door kan rijden.

Het aanleggen van een tunnelbak heeft vaak grote gevolgen voor de onttrekking van grondwater en algehele vochtpatroon in de bodem. In de naastgelegen percelen staan veel oude tot zeer oude bomen. Deze bomen zullen mogelijk last krijgen van verdroging als gevolg van het verlagen van de grondwaterstand.

Om het effect dat het aanleggen van de tunnelbak op de bomen heeft in kaart te brengen heeft Copijn de opdracht gekregen om de vochthuishouding rondom de tunnelbak te monitoren. Tijdens de uitvoering van het project alarmeert Copijn ook wanneer de conditie van de bomen en de vochthuishouding achteruit gaan. Het project blijft mogelijk ook na de aanleg van de tunnelbak doorlopen om langdurige effecten te kunnen monitoren.

Naast metingen in de bodem is er een regenmeter geplaatst die bijhoudt hoeveel regen er valt ter plekke van het monitoringsnetwerk. Deze regenmeter is geïnstalleerd om de invloed van neerslag op de hydrologische processen in de bodem te bepalen. De neerslag kan bijvoorbeeld afnemen waardoor ook de bodemvochtigheid afneemt. Maar de oorzaak hiervan is dan niet de aanleg van de tunnelbak.

Waarin maakte Eijkelkamp Soil & Water het verschil?

Eijkelkamp Soil & Water heeft 1 e+ RAIN regenmeter, 2 Diver water level loggers, 4 e+ SOIL mct sensoren, 3 Global Data Transmitters Multiple (modems) en 16 PlantCare Mini-Loggers geplaatst voor het meten van de verschillende hydrologische componenten. Eijkelkamp Soil & Water verzorgt eveneens het jaarlijks onderhoud en blijft ondersteuning bieden bij de meetvraag.

Contact


+31 313 880 200

Maak nu een afspraak

Benieuwd wat Eijkelkamp Soil & Water voor uw bodem- of waterproject kan betekenen?
Vul onderstaand formulier in voor een afspraak


* Dit is een verplicht veld
XL LG MD SM XS

Wij gebruiken cookies voor uw gebruiksgemak en om u relevante aanbiedingen te kunnen doen. Door verder te surfen accepteert u cookies van eijkelkamp.com.

OK