Eerste peilbuis Engbertsdijksvenen een feit

Op het perceel van landeigenaar Wilharms in Vriezenveen is op woensdag 20 december 2017 de eerste peilbuis van het grondwater monitoringsnetwerk Engbertsdijksvenen gerealiseerd. Met deze peilbuis worden de effecten van de maatregelen die nodig zijn voor de Natuurdoelen van het Engbertsdijksveen gemonitord. Een van deze doelen is het herstel van levend hoogveen. Naast deze peilbuis worden er door Eijkelkamp Soil & Water nog 58 andere peilbuizen geplaatst binnen een straal van circa 1,5 kilometer rond het gebied. 

,,We vinden het belangrijk om het verloop van de grondwaterstanden nu al te meten”, zegt Marcel Clewits, Technisch Manager van het project Planvorming Engbertsdijksvenen. ,,Voor het herstel van het levend hoogveen is vernatting van het natuurgebied noodzakelijk. Maar we willen het buiten het natuurgebied zo droog mogelijk houden. Dus we zoeken maatregelen die zo min mogelijk impact hebben op de omgeving. Om dat zeker te weten willen we nu al de grondwaterstanden buiten het natuurgebied goed in de gaten houden.”

Het monitoringsnetwerk is samen met de bewoners en landeigenaren opgesteld. Zij hebben meegedacht over waar peilbuizen moesten komen. ,,Daar is bewust voor gekozen omdat zij hele specifieke gebiedskennis hebben”, licht Clewits toe. ,,We hebben eerst zelf een voorstel gemaakt en dat tijdens een aantal gespreksrondes toegelicht. Omwonenden hadden suggesties om bepaalde peilbuizen te verplaatsen en om er nog een aantal aan toe te voegen. Daar hebben we naar geluisterd. Een aantal peilbuizen is na de gespreksronde op aangeven van de omgeving verplaatst.”

Vanaf februari 2018 zitten alle 59 peilbuizen in de grond en starten de metingen. Meer weten over dit project? Bekijk de website van LTO Noord of neem contact op met van Eijkelkamp Soil & Water (+31 313 880 200).

Op de foto plaatsen grondeigenaar Wilharms (links) en Norbert Peters van Eijkelkamp Soil & Water (rechts) de eerste peilbuis.

Wij gebruiken cookies voor uw gebruiksgemak en om u relevante aanbiedingen te kunnen doen. Door verder te surfen accepteert u cookies van eijkelkamp.com.

OK